www.ceeskrijnen.com

HOME | INFO | AUDIO-VISUEEL | GALERIE | SPECIAL-PROJECTS | COLOFON

De Telegraaf, vrijdag 29 augustus 2008

PORTRETTEN VAN ZELFSTANDIGE, STRIJDBARE VROUWEN

Cees Krijnen zoekt moderne kenaus

door PAOLA VAN DE VELDE

Haarlem, vrijdag
Cees Krijnen houdt van sterke vrouwen. Krachtige dames, zoals zijn eigen moeder Greta, die hun mannetje staan. Die zich niet laten afschrikken door tegenslagen, die keihard werken om hun doel te bereiken, maar zich ook belangeloos inzetten voor een ander. Zulke hedendaagse kenaus, zoals Krijnen ze liefkozend noemt, wil de kunstenaar graag ontmoeten en portretteren tijdens zijn ‘Krijnen Kemna Kenau Kasting’- project, dat van 24 tot en met 27 September plaatsvindt in de Haarlemse galerie Tanya Rumpff.

Krijnen, die tegenover het Haarlemse Kenaupark woont en werkt, is al tijden gefascineerd door Kenau Simonsdochter Hasselaer. "Een kenau mag dan in de volksmond een bazige vrouw zijn, wie de geschiedenis van de stad Haarlem kent, weet dat zij veel meer was dan een ordinaire haaibaai met haar op haar tanden. De burgemeestersdochter ging de geschiedenisboeken in dankzij haar geducht verzet tegen de Spanjaarden tijdens het Beleg van Haarlem in 1572. Bovendien was ze ook een succesvol zakenvrouw: als weduwe leidde ze samen met haar dochters de scheepswerf van haar overleden man."

De kunstenaar, die wereldnaam maakte dankzij zijn opvallende projecten waarin hij de pijnlijke scheiding van zijn ouders tot kunst verwerkte, vervolgt: "Voor mijn project ben ik op zoek naar vrije, zelfstandige en strijdbare vrouwen van nu. Ik heb er al een flink aantal gevonden. Natuurlijk ontbreekt mijn moeder, die al jaren een hoofdrol speelt in mijn werk, niet. Maar ik portretteer ook haar bevlogen advocaat Ellen Verschuur, die zich inzet voor de kankerbestrijding. De langst staande bardame van Haarlem, Jos van Egmond, die al in de zeventig is, vind ik eveneens een echte powerlady. Alsmede mijn vriendin Cathleen Cadogan, een alleenstaande moeder die tevens een succesvol manager is. En ook zangers Jacqueline Bieze, een geweldige zangeres uit Haarlem die ook zal optreden tijdens mijn project, draag ik voor de casting voor die op vrijdag 26 september officieel plaatsvindt."

Hans Kemna, de bekende oud-castingdirector, leidt de selectie van de kenaus. Krijnen hoopt op een enorme respons. "Ik stel me zo voor dat we met een vrijwel lege galerie beginnen waar alleen nog de hippe muziekvideoclip van het eerste paar kenaus draait die veejay Gerard Fratsemacher(noot) heeft gemaakt. Elke dag komen daar dan nieuwe fotoportretten van stoere dames bij. Ik verwacht dat het een heel leger van interessante vrouwen wordt, die allemaal iets te vertellen hebben.

Daarom roept de kunstenaar iedereen op die vindt dat zijn dochter, vrouw, zus of vriendin, een echte moderne kenau is, haar bij hem aan te melden. "Ik heb gemerkt dat de echte sterke vrouwen toch een zekere bescheidenheid bezitten en zichzelf helemaal niet zo bijzonder vinden. Nou, deze dames wil ik graag in het zonnetje zetten."

De gemeente Haarlem, dit jaar uitgeroepen tot Cultuurstad 2008, ondersteunt het project van Krijnen financieel. "Het budget wil ik gebruiken voor een grootse ontvangst van alle kenaus in de galerie met 'middeleeuwse' hapjes en Jopenbier, dat hier in Haarlem ambachtelijk gebrouwen wordt. Bier was in de tijd van Kenau Simonsdochter Hasselaer voor iedereen de dagelijkse drank, veel gezonder dan water", aldus de kunstenaar die inmiddels ook al een 'Krijnen Kemna Kenau Kasting'-promotieteam heeft gevormd met wie hij in Haarlem en omstreken flyers uitdeelt om zoveel mogelijk kenaus te vinden.

Eigentijdse kenaus kunnen zich aanmelden via: 023-5312114. www.krijnenkemnakenaukasting.com


(noot) vervangen door VJ VeCtoR