www.ceeskrijnen.com

HOME |  INFO | AUDIO-VISUEEL |  GALERIE |  SPECIAL-PROJECTS |  COLOFON

PRACHTVROUWEN

Haarlems Dagblad -

Bea Kruisselbrink

’Ik wilde absoluut geen kinderen.’

Door Paul Lips

De Haarlemse kunstenaar Cees Krijnen brak enige jaren geleden internationaal door met een groot kunstproject over zijn moeder. Hij portretteerde haar als een krachtige vrouw en rekende af met de mythe van het zwakke, gescheiden vrouwtje. Vorig jaar breidde hij zijn project uit en zocht hij naaronafhankelijke power-ladies in en om Haarlem. Hij fotografeerde zo'n tachtigvrouwen, mooi en krachtig, zowel van buiten als van binnen. Vandaag Bea Kruisselbrink (geportretteerd samen met dochter Mara), werkzaam als mondhygieniste en in de gehandicaptenzorg.

,,Bij ons thuis was het altijd druk. Ik ben de oudste van vijf kinderen en zat in mijn puberteit behoorlijk met mezelf in de knoop. Mijn vader was beheerder van jongerencentrum Asterix in IJmuiden. Er werd bij ons regelmatig vergaderd en er kwamen vaak mensen over de vloer. Het gevolg was dat ik mezelf terugtrok. Ik deed geen beroep op mijn ouders omdat ze het zo druk hadden. In die tijd voelde ik me wel eenzaam.

Wat vind je van kinderen?

,,Ik ben heel lang anti-kinderen geweest. Ik had mijn handen vol aan mezelf. Omdat ik in mijn puberteit niet gelukkig was vond ik alles was met kinderen te maken had vreselijk. Als er iemand is die geen kinderen krijgt ben ik het wel, hield ik mezelf voor. Rond mijn vijfendertigste ben ik met mezelf aan de slag gegaan. Ik heb een aantal effectieve therapeutisch gesprekken gehad. Mijn opvatting over kinderen veranderde gaandeweg, maar p;zelf niet. Pas op het moment dat ik in de operatiekamer lag om me te laten steriliseren heb ik de zaak teruggedraaid. Uiteindelijk kwam Mara op mijn vierenveertigste, ze is nu veertien maanden oud.’’

Heb je weleens geblowd?

,,Ik heb me in mijn jeugd gek geblowd. Ik denk wel dat ik er verslaafd aan was. In het begin was alles leuk, met veel lachkicks en ontdekken hoe mooi muziek kan zijn. Maar je wordt er ook heel onsociaal van. Met het eten van spacecake kreeg ik een slechte ervaring. Ik voelde op dat moment de aanwezigheid van de geest van iemand die zelfmoord had gepleegd. Ik heb daarna de hulp van een magnetiseur moeten inroepen, omdat mijn aura was aangetast.’’

Ben je gelovig?

,,Op het stadhuis heb ik me laten uitschrijven, omdat ik het gereformeerde geloof maar schijnheilig vond. Ik ben me daarna gaan verdieping in str Hindoeisme, maar ook in reincarnatie. Het jaar 2012 is voor mij iets om naar uit te zien. Bij de Maya's bijvoorbeeld zijn er al tekenen dat de wereld zich vanaf dat jaar in een meer spirituele richting gaat begeven. Ik denk dat het belangrijk is dat de mensheid een minder materialistische andere kant op gaat. Tijden gaan veranderen. Ik zie daar erg naar uit."

Wat betekent muziek voor jou?

,,Vroeger was ik altijd met muziek bezig. Ik zat als achtergrondzangeres in allerlei bandjes en wilde heel graag leadzangeres worden. Ik hield van new wave en punkmuziek. Vooral de new wave, met groepen als Bauhaus, Joy Division, Tuxedomoon en The Cure. Heerlijk depressief. Als ik nu jong was zou ik een gothic type zijn denk ik. Aan de bandjes die vroeger in Asterix speelden heb ik goede herinneringen. Het was een leuke tijd. Op een gegeven moment heb ik ook de house en Arab f speel ik regelmatig piano. Klassiek. Ik maak wel altijd fouten hoor. Debussy vind ik fijn om te spelen, mooi dromerig."

Hou je van het bos of het strand?

,,Ik ga voor het bos. Hier in IJmuiden hebben we alles, het bos, de duinen en de zee. Hoewel de zee ook zijn bekoring heeft ben ik meer iemand voor het groen, zoals Heerenduinen of het park Velserbeek. Ik heb ooit weleens drie weken in mijn eentje in de Ardennen rondgetrokken. Dat was een topvakantie."

Ben je bewust bezig met het milieu?

,,Ja, ik draag mijn steentje bij met zonnepanelen en zuinig verbruik van water. Onbespoten groenten halen we bij de reformwinkel. Daar zitten de producten ook niet allemaal in driedubbel plastic verpakt. Ook voor Mara vind ik het van groot belang dat er gezond wordt gegeten."