www.ceeskrijnen.com

HOME | INFO | AUDIO-VISUEEL | GALERIE | SPECIAL-PROJECTS | COLOFON

Haarlems Dagblad zaterdag 10 oktober

Sterke vrouwen

Door Cees van Hoore

Heeft Balthasar Gerards geen verre achterneef? Zo ja dan zou die misschien eens in actie moeten komen. Dat dacht ik even toen ik gisteren in de krant het huishoudboekje van het koninklijk huis werd besproken. De kamer heeft geen moeite met de 110 miljoen (!) die komend jaar voor de majesteit en haar aanhang is gereserveerd. VVD en PVV vinden dat de koningin wel inkomstenbelasting zou moeten gaan betalen, maar dan dient de uitkering aan de Oranjes eerst wel met het aan de belasting te betalen bedrag te worden verhoogd. Zijn ze nou echt achterlijk geworden daar in dat Den Haag? En dan wil de PvdA ook nog eens een standbeeld gaan neerzetten bij de tweehonderdste verjaardag van Willem VI. Wat een stelletje onbenullen, die socialisten van nu. Stonden die hovelingen ooit niet pal voor de verworpen der aarde? Beatrix zelf neem ik het nog niet eens kwalijk. Wie zou nee zeggen tegen zo'n bedrag als hij het zo maar in de schoot kreeg geworpen? Toen ik het er met collega Van der Linden over had, zei hij; "O, ik wil Beatrix best serieus nemen, maar neemt zij ons serieus?" Nee, natuurlijk niet. Ze geeft het volk en vooral die lakeien van Balkenende precies het sprookje dat ze willen. Ze laat zich vervoeren in een gouden koets en draagt hoeden waarvoor ze een bedrag neertelt waarvan een doorsnee gezin drie maanden kan leven. En dan maar met een treurig gezicht en de overdreven correctheid van een logopediste - ja, het volk moet netjes leren spreken - reppen over de precaire financiele situatie van ons land. Het doet me denken aan het mopje van die zwerver die aan een dame in bontjas wat geld vraagt omdat hij al dagenlang niet heeft gegeten. Waarop de dame antwoordt; "Ik eet ook wel eens een dagje niet, beste man. Maar je moet het niet overdrijven!" Als Beatrix echt kloten had, zou ze minachting hebben voor de onderdanigheid van deze regering. Voor deze dame, die elk jaar weer een astronomisch bedrag in haar knip steekt, is het kabinet een bron van malicieus vermaak. Een gebbetje bij het zo veelste sherrytje.
Beatrix zou voor mij een sterke vrouw zijn als zij zelf nu eens korte metten zou gaan maken met die onzin. Maar ze laat het zich allemaal aanleunen. Ik denk wel eens; als we er met zijn allen dan toch een dure maintenee op platonische basis op na moeten houden, waarom dan niet een wat wellustiger type?
Als dit zo door gaat, pleit ik ervoor een van de 87 vrouwen op de troon te zetten die de Haarlemse kunstenaar Cees Krijnen onlangs als sterke vrouwen heeft gefotografeerd. Dames die er elegant uitzien maar toch de kaas niet van het brood laten eten. Dames in hoge posities en in lage, wat je je bij dat laatste dan ook moet voorstellen. Hij fotografeerde ze in de galerie van Tanya Rumpff, de een na de ander. Wat zo knap is aan het fotowerk van Cees Krijnen, is dat hij de inborst (noem het de ziel) van die vrouwen naar voren heeft weten te halen. Natuurlijk zijn ze niet allemaal hetzelfde. De een kijkt streng, de ander probeert een verleidelijke lach, weer een ander kijkt erg intellectueel, maar daar doorheen zie je toch: de persoonlijkheid. Stuk voor stuk zijn het vrouwen die zich niets laten wijsmaken, die je niet om je vinger kunt winden. Dat is knap gedaan van Krijnen. U kent het verhaal van de inboorlingen die voor het eerst werden geconfronteerd met een camera. Ze stormden met slag - en steekwapens af op de fotografen, omdat ze dachten dat die hun ziel wilden stelen. Wij denken zoiets niet. Maar wie niet voor zijn beroep poseert, houdt toch altijd enige reserve bij de fotograaf. Hij wil beter lijken dan hij is. Krijnen - hoe hij het voor elkaar heeft gekregen, weet ik niet - heeft die behoedende schil er bij die vrouwen weten af te pellen. Al doen ze soms jolig met benen en armen, al gaan ze ook omgedraaid in de stoel zitten, hij heeft hun wezen getroffen. Ik stel voor dat Krijnen tot hoffotograaf wordt benoemd. Dan krijgen we misschien eindelijk eens het ware gezicht van Beatrix te zien.