www.ceeskrijnen.com

HOME | INFO | AUDIO-VISUEEL | GALERIE | SPECIAL-PROJECTS | COLOFON

Haarlems Dagblad zaterdag 27 september

KrijnenKemnaKenauKasting bij galerie Tanya Rumpff.
Een huis vol vrouwelijke kracht

Door Cees van Hoore

Haarlem- De journalist die de happening "KrijnenKemnaKenauKasting" bij galerie Tanya Rumpff bezoekt, moet daar wel met een goede bui vandaan komen. Kunstenaar Cees Krijnen exposeert talloze foto's van "sterke vrouwen", die tijdens de intakes meteen in de galerie zijn gemaakt.

Er zijn schrijfsters geportreteerd, directrices, bardames maar ook huisvrouwen. Jaqueline Bieze, zelf ook geportreteerd, maakte samen met vj Vector een video-clip waarop Cees' moeder staat te dansen op een swingende compositie van Bieze. Gisteren kwamen al die vrouwen zichzelf tijdens een enorm feest
De een heeft een ontwapende glimlach waarbij een rij witte tanden bloot komt, de ander lijkt bij God niet te weten wat ze daar doet, op die foto aan de muur bij Tanya Rumpff. Een reeks van "power ladies" vult de wanden van deze vooraanstaande galerie. En dat allemaal in het kader van KRIJNENKEMNAKENAUKA STING, een project van kunstenaar Cees Krijnen, de man die zijn gescheiden moeder tot in Rome bekend heeft gemaakt met zijn werk. "Het gaat vooral om pittige dames", zegt Jaqueline Bieze, terwijl we in afwachting zijn van Krijnen en galeriehoudster Tanya Rumpff. " "Wat opvalt is dat veel van die sterke vrouwen toch boven de dertig zijn, alsof dat karakter zich dan pas openbaart.
Hoewel, je hebt een sterke uitstraling of niet natuurlijk. Het is goed dat deze expositie er is: eindelijk weer eens aandacht voor de zelfbewuste vrouw." Tijdens het gesprek dient The Chinnawong zich aan, de eigenaresse van een bekend Thais restaurant in Haarlem. Ze voelt zi uitgekozen. Een klaterende lach spat van haar gezicht, als ze door Krijnen met een klein cameratje op de foto wordt gezet. "De vrouwen moeten zich bij mij lekker voelen", zegt Krijnen. "Het enige belangrijke is dat ze in het fotokader passen, voor de rest mogen ze gaan zitten hoe ze willen. Ik hou van sterke vrouwen en wilde eens laten zien hoeveel er daar van zijn in Haarlem en de omliggende steden. Die dames staan ergens voor. Ik hou niet van die mannen die het hebben over een "gescheiden vrouwtje".
Een vrouw die een persoonlijkheid is wordt of gekleineerd of ze krijgt het stigma van een Kenau opgeplakt. Terwijl die Haarlemse Kenau Simonsdochter Hasselaar juist een zeer moedige vrouw was, die op de barricaden stond voor de Haarlemse bevolking. een beetje een Hannie Schaft avant-la-lettre." "Dit kunstproject wordt erg goed ontvangen, veel vrouwen doen enthousiast mee", vult Tanya Rumpff aan. "En het leuke is nu dat de Haarlemse Kenau hier in de Spaarnwouders nover mijn galerie heeft gewoond, in het voormalige burgermeestershuis. Zo is de cirkel rond. Ik hou van zelfbewuste vrouwen zonder dat ze hun vrouwelijkheid verliezen. Je hoeft jezelf niet op de voorgrond te plaatsen, maar je hoeft ook niet te bescheiden te zijn. In de keuze van kunstenaars doet het geslacht er niet toe. Als de kunstenaar maar iets bijzonders te melden heeft en kwalitatief goed werk maakt. Overigens werk ik met een behoorlijk aantal vrouwelijke kunstenaars." "Ondanks ik internationaal en nationaal actief ben in de kunst, vraagt men toch wel eens hoe het met mijn "galerietje" is, terwijl dat aan een man nooit zo zal worden gevraagd.
We hadden Maxima gevraagd de expositie te bezoeken. Ze had helaas verplichtingen elders." Tijdens het feest gisteren werden robuuste happen maar ook zeer verfijnde amuse-gueules gepresenteerd. In de galerie van Rumpff was ongelooflijk veel vrouwelijke kracht aanwezig. Je zou er zo de haantjes op het Haagse Binnenhof voor inruile wat streng, erger dan Balkenende kan het nooit zijn. Het moet goed toeven zijn in het matriarchaat van Cees Krijnen.
Ondergetekende moest ineens denken aan zijn vader, die tegen zijn moeder altijd placht te zeggen: "Ik zie liever jouw in je onderjurk dan mijn baas in zijn beste pakkie."