www.ceeskrijnen.com

HOME | INFO | AUDIO-VISUEEL | GALERIE | SPECIAL-PROJECTS | COLOFON

Haarlems Dagblad Donderdag 21 augustus 2008

KUNSTENAAR CEES KRIJNEN ZOEKT ´POWER - LADIES´

Door Cees van Hoore

Haarlem - Het kan de mooie, kordate jongedame zijn van de broodjeszaak aan de Parklaan, maar ook Marjan Scharloo, de met vaste hand regerende directrice van Teylers Museum. Kunstenaar Cees Krijnen zoekt ´power - ladies´ voor zijn kunstproject ´Krijnen - Kemna - Kenau - Kasting´. Samen met casting - director Hans Kemna zal hij in galerie Tanya Rumpff de sterkste vrouwen uitzoeken en portretteren . En daarmee een einde maken aan de kenau - mythe. Cees Krijnen is vooral de man die zijn gescheiden moeder een ongekende glamour heeft meegegeven als strijdbare, voor zichzelf opkomende vrouw. Krijnen: "Meestal worden dit soort vrouwen gestigmatiseerd. Als ze voor zichzelf opkomen of maatschappelijk succes hebben, worden al snel een kenau genoemd. Een woord dat is afgeleid van Kenau Simonsdochter Hasselaer, die tijdens het Spaanse beleg hier op de barricaden stond.

Een moedige daad. Maar toch wordt haar voornaam nog steeds geassocieerd met het manwijf. Daar ga ik tegenin met dit project. Je moet het zien als een eerherstel voor dat soort vrouw, maar dan in de ruimste zin van het woord. Kenau moet geen scheldwoord meer zijn, maar een eretitel." "Ik ben voor mijn project op zoek naar dat soort vrouwen en hoop dat de Haarlemmers ze voor mij kunnen aandragen. Ik heb er natuurlijk zelf al een aantal op het oog en daar zit ook Marjan Scharloo bij, ja. Maar ook Anneke Bakker, de secretaresse van Karel Schampers, de directeur van het Frans Hals Museum. Tijdens mijn projecten heb ik veel met haar te maken gehad. Ze regelt van alles, is niet op haar mondje gevallen, precies het type waarvoor ik bewondering heb. Maar ook een dame die al jaren op de dierenambulance zit, een topadvocate of een prachtige bardame als Jos van Egmond komt in aanmerking. Samen met Hans Kemna zullen we op 24 en 25 september in galerie Tanya Rumpff aan het casten gaan en daarna onmiddellijk een portret maken van de dames, zodat de hele galerie vol komt te hangen.
Een leuk cadeautje is dat de Spaarnwouderstraat, waar galerie Tanya Rumpff is gevestigd, ook de straat is geweest waar Kenau Simonsdochter Hasselaer jaren heeft gewoond. Het zou erg leuk zijn als men de naam van vrouwen die in aanmerking komen voor de term ´power - lady´ opgeeft bij mij ( 023 531 21 14 )of mailen op ceeskrijnen@kpnplanet.nl). Vrijdag 26 september is er een groot feest met een Jopenbierproeverij, een evenement dat toch meestal een mannen-aangelegenheid is."